Voda poboljšava reakcije mozga

Britanska studija ispitivala je uticaj unosa vode na reakcije mozga putem dva testa - Intra-Extra Dimensional Set Shift (IED) i Cambridge Neuropsyćological Test Automated Battery (CANTAB), na osnovu kojih se procenjivala žeđ i raspoloženje 34 ispitanika uzrasta 29 godina i starijih.

 
Studija je sprovedena tako što su ispitanici pili vodu posle konzumacije pločice od žitarica ili su samo pojeli pločicu posle čega su rešavali testove.

Rezultati studije, objavljeni u stručnom časopisu "Frontiers in Human Neuroscience", pokazali su da su reakcije mozga bile brže kod osoba koje su popile vodu posle konzumacije pločice, posebno ako su prethodno bili žedni, u odnosu na one koji nisu uneli tečenost.

Naime, kod ispitanika koji su popili tri čaše vode brzina reakcije povećala se za 14 odsto.

Osobe koje nisu unosile tečnost bili su neraspoloženiji i napeti u odnosu na ispitanike koji su pili vodu.

Autori su istakli da studija nije objasnila koji je idealni unos tečnosti, zbog čega su potrebna dalja istraživanja.
 
Izvor: 24sata

No comments:

Post a Comment

Voda poboljšava reakcije mozga

Britanska studija ispitivala je uticaj unosa vode na reakcije mozga putem dva testa - Intra-Extra Dimensional Set Shift (IED) i Cambridge Neuropsyćological Test Automated Battery (CANTAB), na osnovu kojih se procenjivala žeđ i raspoloženje 34 ispitanika uzrasta 29 godina i starijih.

 
Studija je sprovedena tako što su ispitanici pili vodu posle konzumacije pločice od žitarica ili su samo pojeli pločicu posle čega su rešavali testove.

Rezultati studije, objavljeni u stručnom časopisu "Frontiers in Human Neuroscience", pokazali su da su reakcije mozga bile brže kod osoba koje su popile vodu posle konzumacije pločice, posebno ako su prethodno bili žedni, u odnosu na one koji nisu uneli tečenost.

Naime, kod ispitanika koji su popili tri čaše vode brzina reakcije povećala se za 14 odsto.

Osobe koje nisu unosile tečnost bili su neraspoloženiji i napeti u odnosu na ispitanike koji su pili vodu.

Autori su istakli da studija nije objasnila koji je idealni unos tečnosti, zbog čega su potrebna dalja istraživanja.
 
Izvor: 24sata

No comments:

Post a Comment