Naučnici u Australiji dodali su u pivo elektrolite i tako povećali
njegova svojstva rehidracije organizma. To znači da bi na ovaj način
uskoro moglo u prodaji da se nađe pivo koje ne izaziva mamurluk.
Čaša hladnog piva je jedan od najčešćih načina da se u letnjim, vrelim
danima utoli žeđ, a zahvaljujući radu australijskih naučnika, taj gušt
biće još bolji.
Naučnici sa univerziteta Grifit otkrili su da je moguće znatno povećati
hidrirajuća svojstva piva, a da ne naškode ukusu. Dodavanjem
elektrolita, koji se obično nalaze u napitcima za sportiste i blagim
smanjenjem količine alkohola, otkrili su da pivo može osvežiti još više.
U svom istraživanju modifikovali su dva piva koja se mogu normalno kupiti u prodavnicama, jedno obično i jedno lajt.
Novo pivo potom su dali volonterima koji su se ranije izmorili
vežbajući, a profesor Ben Desbrou kaže kako je lajt pivo imalo najbolji
nivo hidratacije, piše Sidnej Morning Herald.
- Od četiri piva, naše dorađeno lajt pivo najbolje je zadržano u telu,
što znači da je najbolje rehidriralo ispitanike - kaže Desbrou.
Nova piva otvaraju put za druge proizvođače da razviju piva uz koja će
telo teže dehidrirati, a tako i izbeći mamurluk i glavobolje.
Izvor: 24sata
No comments:
Post a Comment